Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

sałatka z kaszy bulgur z fetą

janiolka

Przez cały okres jesienno-zimowy często słychać zachętę do jedzenia kasz, bo rozgrzewają. Można by pomyśleć, że w cieplejszej porze roku powinniśmy przerzucić się na schładzający ryż. Ale w trakcie upałów między gorącą kaszą, ryżem, czy ziemniakami, ... więcej

pierogi z patelni

janiolka

Lubię ciasto drożdżowe, i jeść je i wyrabiać. Nie mam problemu, że mi nie wyrasta, bo układ gwiazd czy przypadłości kobiece nie pozwalają. I kiedy wchodzę do piekarni, to rozglądam się za drożdżówkami, ale nie słodkimi, zdecydowanie wolę wytrawne. Ch... więcej

pstrąg pieczony w boczku

janiolka

od jakiegoś czasu poszukuję świeżych, surowych śledzi. W związku z tym odwiedzam jedyny sklep rybny w okolicy, który świeże ryby posiada i panie odsyłają mnie z kwitkiem podając kolejny potencjalny termin dostawy. Wczoraj w desperacji pytam, czy przy... więcej

sos holenderski bez trzepaczki

janiolka

Przez wiele lat nigdy mi nie przyszło do głowy robienie tego sosu samodzielnie w domu. A wszystko przez to, że obawiałam się tego, co przy majonezie - zwarzenia się. Kupowałam więc gotowca, dodawałam masło i sok z cytryny i jadłam. Ale po pierwszym u... więcej

gulasz z rabarbarem

janiolka

Jeśli tego jeszcze nie wiecie, to rabarbar doskonale się sprawdza w połączeniu z mięsem. Pamiętam, jak nieśmiało podchodziłam do duńskiego kurczaka z rabarbarem . Przy tym gulaszu zastanawiałam się, jak rabarbar odnajdzie się z kurkumą i czosnkiem. O... więcej

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci