Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

ryby i owoce morza

śledzie po skandynawsku

janiolka

Pamiętam rozmowę przeprowadzoną na warsztatach kulinarnych o najpopularniejszych rybach w Polsce. Królował śledź... solony. Moi rodzice co jakiś czas kupują świeże śledzie i je po prostu smażą po obtoczeniu w mące. Ami jak się zamarzyło zrobić śląski... więcej

duszone małże, mule w porach z sosem pomidorowym

janiolka

Marzyło mi się przygotowanie małży, ale nie w takiej klasycznej wersji na masełku. Więc smakowo udałam się na wycieczkę w okolicę kuchni hiszpańskiej. Latorośl podejrzliwie zerknęła do garnka i spytała, czy aby nie będą gumowe, a potem stwierdziła, ż... więcej

wędzony karp

janiolka

wiem, że tradycyjny karp wigilijny przybiera zwykle postać smażoną lub w galarecie, ale mając warunki warto pokusić się o uwędzenie. W ubiegłym roku sprawdziliśmy, czy da się to zrobić na balkonie, na zwykłym grillu z wykorzystaniem blaszanej miski j... więcej

amur faszerowany

janiolka

Od jakiegoś czasu króla wigilijnego stołu poddajemy metodycznie różnym eksperymentom. Głównie dlatego, że małżonek wielkim fanem tej ryby, ani smażonej, ani w galarecie, nie jest. R ok temu po raz pierwszy uwędziliśmy na święta karpia. W tym roku ch... więcej

zapiekany pstrąg i łosoś na soczewicy

janiolka

w poniedziałek byłam na ciekawych warsztatach kulinarnych organizowanych przez WWF Polska, których tematem przewodnim były ryby i problem zrównoważonego rybołówstwa. o samych warsztatach napiszę wkrótce, dziś tylko krótki komentarz do zakupów wymieni... więcej

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci