Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

ryby i owoce morza

ryba zapiekana na szpinaku

janiolka

Moi rodzice najczęściej smażą ryby. Ja lubię je piec. Oprócz soli i pieprzu lubię dodawać świeże zioła lub choćby koperek,nacierać je skórką cytryny i skrapiać jej sokiem. Spotkałam się z opinią, że to zabija smak ryby - jak dla mnie jest wrę... więcej

śledź w majonezie z czerwoną cebulą

janiolka

Skoro pogoda nie zachęca od jakiegoś czasu do gotowania, to przygotowałam coś na zimno! Śledzie! Niby z cebulką, ale dodatek sosuWorcestershire nadał im korzennego posmaku. śledź w sosie majonezowo-cebulowym 4 łaty śledzia solonego, 1 czerwon... więcej

ukraiński śledź pieczony z nadzieniem

janiolka

Coraz częściej w marketach pojawiają się świeże, surowe śledzie. Warto je wykorzystać do dań bardziej wyrafinowanych niż usmażenie ich po oprószeniu mąką, choć i w takiej postaci są bardzo smaczne. Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni rosyjskiej, widać... więcej

pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

janiolka

Ochota na tę zapiekankę przychodzi zwykle w trakcie jakiejś skandynawskiej lektury. Postanowiłam z nią nie walczyć (z ochotą, a nie lekturą) i po prostu ją przygotować. Do tego surówka z marynowanych buraczków i śnieg za oknem, i od razu poczułam się... więcej

pieczony dorsz w stylu orientalnym

janiolka

To jedno z najprostszych dań, jakie ostatnio dane było mi robić. Miksujemy marynatę, polewamy rybę i wstawiamy do piekarnika. Nie ma co zepsuć! dorsz pieczony w stylu orientalnym 1 kg filetów z dorsza, 4 łyżek oleju sezamowego, 2 łyżki sosu r... więcej

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci