Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

ryby i owoce morza

śledź w majonezie z czerwoną cebulą

janiolka

Skoro pogoda nie zachęca od jakiegoś czasu do gotowania, to przygotowałam coś na zimno! Śledzie! Niby z cebulką, ale dodatek sosuWorcestershire nadał im korzennego posmaku. śledź w sosie majonezowo-cebulowym 4 łaty śledzia solonego, 1 czerwon... więcej

ukraiński śledź pieczony z nadzieniem

janiolka

Coraz częściej w marketach pojawiają się świeże, surowe śledzie. Warto je wykorzystać do dań bardziej wyrafinowanych niż usmażenie ich po oprószeniu mąką, choć i w takiej postaci są bardzo smaczne. Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni rosyjskiej, widać... więcej

pokusa janssona - szwedzka zapiekanka ziemniaczana

janiolka

Ochota na tę zapiekankę przychodzi zwykle w trakcie jakiejś skandynawskiej lektury. Postanowiłam z nią nie walczyć (z ochotą, a nie lekturą) i po prostu ją przygotować. Do tego surówka z marynowanych buraczków i śnieg za oknem, i od razu poczułam się... więcej

pieczony dorsz w stylu orientalnym

janiolka

To jedno z najprostszych dań, jakie ostatnio dane było mi robić. Miksujemy marynatę, polewamy rybę i wstawiamy do piekarnika. Nie ma co zepsuć! dorsz pieczony w stylu orientalnym 1 kg filetów z dorsza, 4 łyżek oleju sezamowego, 2 łyżki sosu r... więcej

śledzik na raz

janiolka

Kolejny przepis wyciągnięty z odmętów archiwum. Taki śledź sprawdza się dobrze jako przystawka nie tylko na okoliczność ostatków. W dodatku przygotowuje się go błyskawicznie. Jeśli wybierzecie korniszony jako dodatek, to sos zostanie bardziej płynny.... więcej

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci