Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

przetwory

domowy kawior, solenie ikry

janiolka

Kiedy dwa lata temu kupowałam świeże śledzie i trafiła na egzemplarze z ikrą, nie sądziłam, że uda mi się kiedykolwiek podobnej sztuczki dokonać. Ale jak widać, mam fuksa. Tym razem oprócz ikry w pakiecie dostałam też mlecz. No i oczywiście stanęłam ... więcej

ocet z kwiatów bzu czarnego

janiolka

Miało być o rybiej ikrze i mleczu, ale doszłam do wniosku, że w związku z obiecująca prognozą pogody wielu z was uda się w plener. A co za tym idzie, będzie mieć dostęp do czystych kwiatów bzu. Do wazonu się nie nadają, ale do syropu na zimę lub octu... więcej

kimchi - najzdrowsze jedzenie świata

janiolka

O tym, że kiszonki są wyjątkowo zdrowe, mówi każdy dietetyk, ale w naszej kuchni ograniczają się one wyłącznie do ogórków i kapusty. Nasi wschodni sąsiedzi kiszą prawie wszystkie warzywa i owoce. Sama w ubiegłym roku sprawdzałam smak kiszonej marchwi... więcej

gruszki z imbirem

janiolka

bardzo lubię miękkie sery pleśniowe w towarzystwie konfitur. na blogu kilkakrotnie mieliście z nimi do czynienia. tu znajdziecie spis wytrawnych konfitur , które pasują i do serów i do mięs. konfitura gruszkowo-imbirowa 1,5 kg gruszek (najlepiej konf... więcej

ogórki małosolne na sucho

janiolka

to chyba hit tegoroczny wszystkich blogerów kulinarnych, więc i u mnie nie może zabraknąć tego przepisu. zwłaszcza, że metoda kiszenia wysoce eksperymentalna! czym się różnią ogórki małosolne robione na sucho, od tych robionych na mokro? przede wszys... więcej

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci