Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

bez mięsa

placek z cukinii, marchwi i twarogu

janiolka

kto robił kiedykolwiek babkę ziemniaczaną lub rejbak , ten zna pierwowzór pochodzący z kuchni żydowskiej, czyli kugel. U nas to danie występuje tylko w wersji słonej i z ziemniaków, a w oryginale są też wersje słodkie, jak również np. z makaronu! Ku... więcej

fasolka szparagowa z ryżem

janiolka

Sezon na fasolkę szparagową już trwa od jakiegoś czasu. Jej spadająca cena zachęca do poszukiwań nowych smaków. Tym razem przyświecała temu konieczność znalezienia takiego dania, które może zjeść ktoś na diecie lekkostrawnej ukierunkowanej na wątrobo... więcej

bakłażany faszerowane soczewicą

janiolka

uwielbiam bakłażany pod każdą postacią, więc wykorzystując ich kształt ciężko było mi ich nie nadziać. Zastosowałam do tego soczewicę duszoną z pomidorami. Dobrze przyprawiona wręcz zachęca do jedzenia tych strączkoopornych ;) bakłażany faszerowane s... więcej

smażona młoda kapusta z marynowanym tofu

janiolka

Podchodziłam do tofu, jak pies do jeża. Nie mając potrzeby zastępowania nim mięsa, wolałam zjeść same warzywa niż żuć tę masę. Ale, że ostatnio skusiłam się na tofu w gotowej marynacie, które niczym się niestety nie różniło od takiego bez marynaty, i... więcej

tortellini z botwinką i serem pleśniowym

janiolka

Sezonowość ma swójurok. Tylko przezpewien czas mamy dostęp do szparagów, truskawek, czy czarnego bzu. Tak samo jest też z bardziej prozaiczną botwinką - młodziutką można zjeść właśnie teraz. I gdy będziecie mieć za sobą już i chłodnik i zupę , to spr... więcej

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci