Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

dania mięsne

kuchnia abchaska - gulasz z wołowiny

janiolka

Po zrobić update zdjęciowy i na jego potrzeby przypomniałam sobie przepis na wołowinę po abchasku. Danie dawno nie robione ucieszyło mnie swoją prostą i pełnią smaku. Zdecydowanie polecam je na jesień i zimę! Po przepis kliknijcie w zdjęcie poniżej:

smażona wołowina z jarmużem

janiolka

Na widok torby pełnej jarmużu, latorośl powiedziała - gotuj to jak mnie nie będzie w domu. Pech, w najbliższym czasie nigdzie nie wyjeżdża. Pewnie nie jestem osamotnionym rodzicem w tym temacie, choć generalnie nie narzekam, bo większość rzeczy jest ... więcej

prosty gyros lub kebab w picie

janiolka

Dlaczego użyłam nazwy i gyros i kebab? Grecki gyros wywodzi się od tureckiego kebaba. Przy czym, o ile Grecy wykorzystują do jego wykonania m.in. wieprzowiny, to muzułmanie pozostaną raczej przy innych rodzajach mięsa. Tematem na dziś miała być konty... więcej

sos boloński na światowy dzień makaronu

janiolka

Mam wrażenie, że wariacje na temat sosu bolońskiego zdominowały polskie wyobrażenie o "prawdziwym" spaghetti. A tak naprawdę ten sos potrzebuje grubego, szerokiego makaronu, który utrzyma ciężar. Istotne też jest dodawanie do niego warzyw, nie wystar... więcej

zapiekane gołąbki z mięsem, ryżem i grzybami

janiolka

Kilkanaście lat temu małżonek dostarczył na obiad kupne gołąbki. Były z kaszą gryczaną i grzybami. Smakowały obłędnie. Postanowiłam sama spróbować je zrobić i poległam na całej linii. Kapusta nijak mi się nie chciała zwijać, farsz się sypał... Od teg... więcej

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci