Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

dania mięsne

kurczak pieczony w kiszonej kapuście

janiolka

Ten przepis przygotowywałam dotąd dusząc kurczaka z kapustą w rondelku. Tym razem spróbowałam przygotować to w taki sposób, bym nie musiała pamiętać o mieszaniu w garnku. Kurczaka po obsmażeniu przełożyłam do żeliwnej brytfanki i wstawiłam na godzinę... więcej

pieczona kaczka z sosem z czerwonego wina

janiolka

To ostatni przepis do świąt zawierający mięso, choć nie wykluczam tu ryb, czyli będzie jarsko. No chyba, że coś mi się odmieni. Dlaczego? Bo taką mam fantazję adwentową. A adwent kiedyś miał swoje tradycje kulinarne. Przede wszystkim był postny.... więcej

kuchnia abchaska - gulasz z wołowiny

janiolka

Postanowiłam zrobić update zdjęciowy i na jego potrzeby przypomniałam sobie przepis na wołowinę po abchasku. Danie dawno nie robione ucieszyło mnie swoją prostą i pełnią smaku. Zdecydowanie polecam je na jesień i zimę! Po przepis kliknijcie w zdjęcie... więcej

smażona wołowina z jarmużem

janiolka

Na widok torby pełnej jarmużu, latorośl powiedziała - gotuj to jak mnie nie będzie w domu. Pech, w najbliższym czasie nigdzie nie wyjeżdża. Pewnie nie jestem osamotnionym rodzicem w tym temacie, choć generalnie nie narzekam, bo większość rzeczy jest ... więcej

prosty gyros lub kebab w picie

janiolka

Dlaczego użyłam nazwy i gyros i kebab? Grecki gyros wywodzi się od tureckiego kebaba. Przy czym, o ile Grecy wykorzystują do jego wykonania m.in. wieprzowiny, to muzułmanie pozostaną raczej przy innych rodzajach mięsa. Tematem na dziś miała być konty... więcej

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci