Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

szkoła gotowania

sos holenderski bez trzepaczki

janiolka

Przez wiele lat nigdy mi nie przyszło do głowy robienie tego sosu samodzielnie w domu. A wszystko przez to, że obawiałam się tego, co przy majonezie - zwarzenia się. Kupowałam więc gotowca, dodawałam masło i sok z cytryny i jadłam. Ale po pierwszym u... więcej

domowa ricotta z serwatki

janiolka

W poprzednim wpisie pokazałam wam, jak można zrobić domowy ser koryciński. Z 9 litrów mleka wyszło 1 kg sera, no i zostało z 8 litrów serwatki. Można ją wypić, wykorzystać do kiszenia warzyw , wylać lub w gorącej wymoczyć nogi, ale najpierw warto zro... więcej

domowy ser koryciński

janiolka

Najlepszy ser świata! Do tej pory był dostępny, kiedy odwiedzałam Białystok, a teraz znalazł się w zasięgu ręki dzięki przepisowi Olgi Smile. Mleko od krowy, podpuszczka z marketu budowlanego (Obi jest genialnie zaopatrzone w tego typu rzeczy) i mam ... więcej

domowy majonez z całego jaja

janiolka

W zasadzie w domu rodziców nie robiło się samodzielnie majonezu, a przynajmniej ja tego nie pamiętam. Dopiero przy jakiejś rodzinnej imprezie u ciotki, zobaczyłam jak go kręci. I w zasadzie na tym się skończyło, bo nie było specjalnie takiej potrzeby... więcej

jak zrobić domowy biały ser twaróg bez gotowania

janiolka

jeśli czytacie etykiety, to z pewnością zauważyliście ileż składników da się upchnąć w takim zwykłym twarogu. więc, jak zwykle postanowiłam rozwiązać ten problem sposobem domowym i przygotować go samodzielnie. z dzieciństwa pamiętam ser biały związan... więcej

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci