Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

zapiekanka ziemniaczana z 3 serami

janiolka

Po serii grzybowej potrzebna była choćby mała odmiana. Poszłam więc w ziemniaki i ser - bardzo proste i bardzo dobre połączenie smaków.

kartofle, ser, kozi, szynka, kolacja,

zapiekanka ziemniaczana z serem - składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 150 g chudego wędzonego boczku,
  • 1 płaska łyżka kminku,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 100 ml bulionu,
  • 150 g kremowego twarożku,
  • 150 g sera żółtego,
  • 150 g sera koziego,
  • 3 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

zapiekanka ziemniaczana z serem - przepis

Cebule i boczek pokrój w kostkę, wymieszaj z kminkiem i uduś na 2 łyżkach oleju. Wlej wino i bulion i zagotuj, wymieszaj z kremowym twarożkiem. Dopraw solą i pieprzem. Ziemniaki pokrój w 0,5 cm plasterki. Naczynie do zapiekanek wysmaruj 1 łyżą oleju i rozłóż połowę ziemniaków tak, by ich krawędzie zachodziły na siebie. Polej sosem cebulowo-serowym. Ułóż drugą warstwę ziemniaków, oprósz ją solą i pieprzem. Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach tarki. Ser kozi pokrój w plasterki i ułóż na ziemniakach, pomiędzy rozłóż ser żółty. Piecz około 40 minut w 180 st. C.

pulpety w sosie grzybowo-paprykowym >

< pizza z krótko rosnącym ciastem

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci