Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

sałatka z buraków i zielonego groszku

janiolka

Ewidentnym końcem sezonu ogrodowego jest pytanie taty - czy zostawiać małe buraczki do marynowania. Na zagonkach pozostanie już tylko jarmuż i rukola, którym chłody podlaskie jakoś nie szkodzą. I po tym pytaniu naszła mnie straszna ochota na buraki!

fit, koperek, jogurt grecki, czosnek, ogórek kiszony,

sałatka z buraków i zielonego groszku - składniki

  • 3 duże buraki, 
  • 400 g mrożonego zielonego groszku,
  • 3 duże ogórki kiszone,
  • 2 ząbki czosnku, 
  • mały pęczek koperku,
  • 3 łyżki jogurtu greckiego,
  • 3 łyżki majonezu,
  • sól, pieprz

sałatka z buraków i zielonego groszku - przepis

Wyszorowane buraki ułóż w naczyniu do zapiekania z pokrywką i upiecz je do miękkości - ok. 1,5-2 godziny w 180 st.C. Ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Groszek wsyp do rondelka, podlej odrobiną wody i ugotuj, odcedź i ostudź. Ogórek pokrój w kostkę. Czosnek i koperek posiekaj. Dodaj do jogurtu wymieszanego z majonezem. Sos wymieszaj z warzywami. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

pieczeń wieprzowa z kminkiem >

< kasza owsiana zapiekana z jesiennymi warzywami i boczkiem

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [Marzena] *.net.internetunion.pl

    mmmm, mogę się u Ciebie stołować :D

  • janiolka

    jak sobie miejsce przy stole wywalczysz ;)

  • Gość: [Pysia] *.dynamic.chello.pl

    ciekawe połączenie :)

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci