Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

stir fry ze szparagami, makaronem ryżowym, grzybami mun i kurczakiem

janiolka

Robiąc ostatnio szparagowe zestawienie na facebooka wybierałam przepisy, w których to warzywo łączy się z makaronem. Okazało się, że mam tylko cztery takie przepisy, więc sięgnęłam do uwielbianych u nas w domu dań stir fry z warzyw z makaronem. Więc do woka, razem z cebulką i marchewką, trafiły zielone szparagi, które smażone mają bardziej intensywny smak. Pamiętać trzeba, że wszystko musi być przygotowane przed rozpoczęciem smażenia, bo dzieje się to w na tyle wysokiej temperaturze, że przedłużenie smażenia może prowadzić do przypalenia.

zielone, fusion, stir fry, kurczak,

stir fry z makaronem ryżowym i szparagami

  • 300 g mięsa kurczaka bez kości,
  • 1/2 cytryny,
  • 1 duża marchew,
  • 4 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 500 g zielonych szparagów,
  • 200 g grzybów shiitake lub mun,
  • 250 g makaronu ryżowego,
  • 4 łyżki oleju o wysokim punkcie dymienia (np. arachidowy),
  • sól, płatki chilli

sos

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka octu ryżowego,
  • 2 łyżeczki olej sezamowego

Mięso kurczaka pokrój w pół centymetrowe paseczki, przypraw solą, płatkami chilli i sokiem z cytryny, odstaw na przynajmniej 30 minut. Wymieszaj składniki sosu i odstaw go. Marchewki pokrój na zapałki, szalotki i czosnek w 0,5 cm plasterki, a szparagi w plasterki 1 cm (czubki zostaw w całości). Grzyby, jeśli są świeże, pokrój w plasterki, jeśli są suszone namocz we wrzątku, a następnie gotuj 10 minut, odcedź. Makaron przygotuj według instrukcji na opakowaniu, co zwykle polega na zalaniu wrzątkiem i pozostawieniu na 5 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą i ponownie odcedź. Na rozgrzany olej wrzuć zamarynowane mięso. Smaż je, aż krawędzie będą przyrumienione, a następnie zdejmij z patelni i odstaw pod przykryciem. Następnie wrzuć do woka warzywa i grzyby, smaż 2-3 minuty lub do momentu, kiedy osiągną lubianą przez ciebie miękkość. Dodaj pół łyżeczki soli i szczyptę płatków chilli, mięso i makaron. Wlej sos i szybko całość wymieszaj, gdy całość będzie gorąca podawaj.

okupacja i wolność według Miłoszewskich >

< risotto z zielonymi szparagami i cukinią

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (1)

Dodaj komentarz
  • marynanana

    Mój mąż ostatnio zrobił to danie- według Twojego przepisu. Nie ukrywam zaskoczył mnie tym, ale danie smakowało wyśmienicie.

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci