Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

bakłażany faszerowane soczewicą

janiolka

uwielbiam bakłażany pod każdą postacią, więc wykorzystując ich kształt ciężko było mi ich nie nadziać. Zastosowałam do tego soczewicę duszoną z pomidorami. Dobrze przyprawiona wręcz zachęca do jedzenia tych strączkoopornych ;)

soczewica, pomidory, ser, koryciński,

bakłażany faszerowane soczewicą

  • 4 nieduże bakłażany,
  • 1 nieduża cebula,
  • 1 szklanka ugotowanej soczewicy,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1 marchew,
  • 2 pomidory,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 g sera korycińskiego lub fety,
  • sól, pieprz

Bakłażany przekrój wzdłuż i delikatnie wydrąż. Cebulę, środek bakłażana, selera, marchew pokrój w drobną kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane pomidory. Duś razem, aż warzywa będą miękkie. Dodaj soczewicę, przypraw solą i pieprzem, duś 3-5 minut. Przełóż do wydrążonych bakłażanów. Posyp pokrojonym w kostkę serem i zapiekaj w 180 st.C przez 20 minut.

smażona młoda kapusta z marynowanym tofu >

< kurczak pieczony w rzymskim garnku z jarmużem i cytrynami

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci