Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

sałatka ze szparagami i cykorią z cytrynowym dressingiem

janiolka

co prawda tę sałatkę zjedliśmy w ramach obiado-kolacji, ale to co pozostało zapakowałam do pudełka i wstawiłam do lodówki. Myślałam, że najwyżej cykoria straci swą chrupkość, ale nic takie się nie stało. Za to pieczarki i szparagi, które przeszły smakiem dressingu zyskały po wielekroć. Przy okazji ta sytuacja popchnęła mnie do nowego eksperymentu, kilkakrotnie rozważałam próbę z grzybowym ceviche, i teraz już wiem, że przygotuję takie danie w najbliższej przyszłości.

pieczarki, dressing, cytryny, bazylia,

sałatka ze szparagami i cykorią z cytrynowym dressingiem

  • 0,5 kg zielonych szparagów,
  • 2 główki cykorii,
  • 150 g pieczarek

dodatki:

  • ugotowane jajka,
  • tuńczyk,
  • pieczone białe mięso

sos:

  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • sok z 0,5 cytryny,
  • 10 liści bazylii,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 1/3 szkl. oliwy,
  • szczypta pieprzu

Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Gotuj je 7-10 minut, osącz. Pieczarki jeśli mają brzydką skórkę, obierz i pokrój w cienkie plastry. Wymieszaj składniki sosu i zalej pieczarki i szparagi i odstaw na godzinę. Z cykorii oddziel poszczególne liście, na nich połóż pieczarki i szparagi. Podawaj z pokrojonymi jajkami, porwanym na kawałki tuńczykiem z puszki lub plastrami pieczonego mięsa.

letni konkurs kubeczkowy >

< zupa krem ze szparagów

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci