Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

pierogi z patelni

janiolka

Lubię ciasto drożdżowe, i jeść je i wyrabiać. Nie mam problemu, że mi nie wyrasta, bo układ gwiazd czy przypadłości kobiece nie pozwalają. I kiedy wchodzę do piekarni, to rozglądam się za drożdżówkami, ale nie słodkimi, zdecydowanie wolę wytrawne. Chyba jednak należę do wyjątków, bo z repertuarze piekarnie czasem mają cebulaki - kilka plasterków cebuli na wierzchu i minipizze i wybór się kończy. Może kiedyś otworzę wytrawną drożdżówkarnię? ;)

drożdżowe, ciasto, z nadzieniem,

W trakcie długiego weekendu, u siostry ciotecznej jadłam super pieróg smażony na suchej patelni. Jeden taki pieróg i była całkowicie najedzona. U niej jadłam go ze szpinakiem, w domu część zrobiłam z kawiorem z bakłażana - polecam! 

ciasto drożdżowe, wytrawne, nadzienie,

smażone drożdżowe pierogi

  • 300 g mąki

rozczyn

  • 200 ml wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 5 g świeżych drożdży,
  • duża szczypta soli

farsz

  • 400 g mrożonego szpinaku,
  • 100 g sera białego lub gęstej śmietany lub sera żółtego,
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • sos pomidorowy

Wymieszaj składniki rozczynu i zostaw na 15 minut. Przygotuj farsz szpinakowy: szpinak rozmroź, dodaj pokruszony lub starty ser. Dopraw solą, pieprzem i gałką. Odstaw do lekkiego ostudzenia. Do przesianej mąki wlej rozczyn, wymieszaj i zagniataj 3 minuty. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto podziel na 4 porcje. Rozwałkowuj je na placki o średnicy ok. 23 cm. Połowę placka posmaruj sosem pomidorowym, pozostawiając pusty 1,5 cm pas od krawędzi ciasta. Na sosie ułóż szpinak. Złóż go na pół i delikatnie dociśnij krawędzie. Pieróg smaż po 4 minuty z każdej strony lub do zrumienienia.

pstrąg pieczony w boczku >

< sałatka z kaszy bulgur z fetą

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • krisskala

    Niebywały pomysł na pierogi, naprawdę!

  • edithflavors

    Ładnie to wygląda. Też wolę wytrawne wersję drożdżówek, ale w Krakowie ciężko spotkać. Nad morzem mnie kiedyś wyśmiano jak o nie zapytałam, za to na podkarpaciu można takie dostać często. Z ziemniakami, z kapustą, z kaszą, cebulaki, mini pizze i pewnie coś by się jeszcze znalazło. :) Zapraszam do mnie, dopiero zaczynam przygodę z blogowaniem :) pozdrawiam

  • afrodilis

    świetne !

  • janiolka

    @edithflavors , z kapustą i pieczarkami bywają u nas, ale na cieście francuskim

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci