Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

zupa krem z buraków i pomidorowy

janiolka

Dwa dni po świętach zwykle jeszcze dojada się, to co nam pozostało. Ale często ma się ochotę już na coś innego, choćby zupę. Ten krem ma na tyle oryginalny smak, że spokojnie zamknie nam smakowo okres wielkanocny, a przy okazji od razu nie rzuci nas w zwyczajną codzienność barszczu lub pomidorówki.

buraki, pomidory, feta, szczypior,

krem buraczano-pomidorowy

  • 3 duże buraki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1,5 l bulionu,
  • 1,5 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 3-4 łyżki octu balsamicznego,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oleju,
  • do posypania: słony biały ser (np. feta, bułgarski, biały wędzony), zielona cebulka lub szczypior

Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj starte na tarce jarzynowej buraki i smaż 5 minut. Wlej pomidory i bulion, dodaj tymianek i gotuj do miękkości buraków. Dodaj zmiażdżony czosnek i zmiksuj całość. Dopraw solą i pieprzem oraz octem. Podawaj posypane pokruszoną fetą i posiekaną drobno zieloną cebulką.

wesołego Alleluja! >

< string art - obraz z kordonka i gwoździ

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • jjolanta.87

    jak lubię buraki tak nie mogę przełknąć zupy krem...

  • mmarianna90

    cudna zupa

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci