Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

szwedzki jabłecznik

janiolka

I znowu zgłębiam kuchnię szwedzką. Znalazłam ultraprosty przepis na jabłecznik, odrobinę w konstrukcji przypominający crumble. Różniący się jednak tym, że po upieczeniu nadal konsystencja pozostała sypka, choć myślałam, że sok jabłkowy sklei bułkę. Następnym razem dodam do jabłek bakalii, a do bułki odrobinę przypraw korzennych.

kuchnia szwedzka, ciasta, wypieki, jabłka,

jabłecznik szwedzki

  • 300 g bułki tartej,
  • 4 jabłka,
  • 100 g masła + do wysmarowania formy,
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • 300 ml śmietany kremówki

Usmaż na maśle bułkę tartą na złoty kolor. Obrane jabłka pokrój na cieniutkie plasterki. Naczynie do zapiekania z wyższymi brzegami wysmaruj masłem. Ułóż w nim na przemian bułkę i jabłka, posypując je cukrem. Warstwę wierzchnią powinna stanowić bułka. Piecz ok. 20 minut w temperaturze 200 st.C. Śmietanę ubij bez cukru, podawaj z gorącym jabłecznikiem.

befsztyk, biff à la Lindström >

< kimchi - najzdrowsze jedzenie świata

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • sandraa.1993

    ale śmieszny, nie wygląda jak ciasto

  • janiolka

    tak, wyszedł bardzo sypki. Ale myślę, że jeśli będzie soczystsze jabłko, to może całość lepiej związać.

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci