Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

wegańska zupa na kaca, solianka, solanka, soljanka

janiolka

pisząc po raz pierwszy o solance wspominałam, że są trzy rodzaje tej zupy na kaca: mięsna, rybna i grzybowa. tym razem przygotowałam grzybową, która wzbudziła nie mniejszy entuzjazm od mięsnej. i to nawet bez kaca ;)
przepis na mięsną soliankę znajdziecie tu!

kuchnia rosyjska, zupy, grzyby, oliwki,

solanka grzybowa

  • 300 g świeżych grzybów (mogą być mrożone) lub 50 g grzybów suszonych + 300 g pieczarek, 
  • 100 g grzybów marynowanych lub kiszonych
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 100 g zielonych oliwek,
  • sól, pieprz,
  • 1 liść laurowy,
  • 2 łyżki oleju,
  • opcjonalnie cytryna

Jeśli przygotowujesz zupę z grzybów suszonych namocz je przez godzinę, a następnie ugotuj. Po ostudzeniu wywar zachowaj, a grzyby pokrój w paseczki. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj obraną i posiekaną marchew, smaż razem przez minutę. Świeże grzyby pokrój w plasterki i dodaj na patelnię. Podsmażaj 5 minut. Oprósz całość mąką, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj i rozprowadź zachowanym wywarem grzybowym lub 1,5 litra wody. Następnie dodaj liść laurowy i gotuj przez 10 minut. Posiekaj ogórki kiszone i grzyby marynowane i dodaj do zupy, wymieszaj i gotuj kolejne 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj oliwki i znowu podgotuj 5 minut. Przed podaniem możesz umieścić plasterek cytryny w każdym talerzu.

rosół z tortellini >

< fasolka po bretońsku na słodko?

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • zocha794

    na kaca może i być ;d

  • janiolka

    zocha794, bez kaca też dobra :D

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci