Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

"krzak" zamiast słodkich napoi

janiolka

Odkryłam napój, o którym jak dotąd nie słyszałam i sądzę, że wy również! Kolor fantastyczny bez żadnych E-cośtam, smak intensywny i tak skondensowany, że trzeba go dopełniać choćby wodą, najlepiej gazowaną lub wykorzystać do barwienia i aromatyzowania koktajli z alkoholem. Nazywa się shrub, i ku mojemu zdumieniu, gdy zaczęłam szukać jego historii to znalazłam dwa napoje. Pierwszy to swoisty syrop, drugi likier na rumie i z owocami cytrusowymi. Doczytałam, że był niezwykle popularny w czasach kolonizacji Ameryki - przemytnicy maskowali tym drugim transporty alkoholu. Wiedząc skąd pochodzili koloniści logika podpowiadała, że źródeł trzeba szukać raczej na naszym kontynencie. No i dotarłam tym tropem do XVII-wiecznej Anglii, kiedy, jakby nie patrzeć, nie istniały jeszcze urządzenia chłodnicze zwane popularnie lodówkami, gdyż pierwsze zastosowane w domach zostały dopiero sto lat później, niemniej jednak ludzie jakoś radzili sobie z przechowywaniem delikatnych owoców poza sezonem. Wykorzystywany do tego był ocet! Nie mogłam sobie wyobrazić soku opartego na occie, więc musiałam czym prędzej go wypróbować. 

napój bezalkoholowy, napoje dla dzieci,ocet jabłkowy,jabłka,żurawina,

A jako, że sezon na delikatne owoce raczej za nami, to sięgnęłam po takie, które najdłużej w świeżej postaci można było znaleźć na targu - żurawiny i jabłka, ale oprócz jagód polecane są do niego np. brzoskwinie, czyli tak naprawdę można go przygotowywać przez większą część roku. Przechowuje się dzięki zawartości octu, dobrze, tyle, że wraz z czasem staje się delikatniejszy.

napój bezalkoholowy, napoje dla dzieci,ocet jabłkowy,gazowany,

syrop owocowy z octem winnym

około 750 ml

  • 3 średnie jabłka,
  • 1 szklanka żurawin,
  • 1 szklanka octu jabłkowego,
  • 0,5 szklanki cukru

Jabłka razem ze skórką i pestkami poszatkuj. Żurawiny i ocet miksuj do uzyskania purée. Wymieszaj razem z jabłkami i cukrem. Przelej do szklanego słoja, przykryj i pozostaw w nie najcieplejszym punkcie mieszkania przez okres do 2 dni. Po 2 dniach przecedź przez jak najgęściejsze sitko. Wyciśnij ile się da płynu z pulpy. Uzyskany syrop przelej do butelek. Przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu do roku.

To co pozostało po wytłoczeniu było na tyle dobre, że jedliśmy łyżeczkami, ale spotkałam się z uwagą, by to przesmażyć i zamknąć w słoikach.

napój bezalkoholowy, napoje dla dzieci,ocet jabłkowy,gazowany,

amur faszerowany >

< ciasteczka wyciskane ze szprycy

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • Gość: [hajduczek-naturalnie] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Jejku, jaki fantastyczny pomysł! Dziękuję Ci za jego wyszukanie. Jako gorliwa octo - i fermento - maniaczka wypróbuję na pewno. I nie zawaham się opisać ;)

  • Gość: [hajduczek_naturalnie] *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl

    Przepraszam, że przed chwilą komentowałam jako gość, jakoś mi się logowanie nie udało :D

  • janiolka

    hajduczku, próbuj i opisuj. ja mam już zamówienie na święta, oraz kilka innych zestawień smakowych w zanadrzu :D

  • nastka307

    :)

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci