Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

amur faszerowany

janiolka

Od jakiegoś czasu króla wigilijnego stołu poddajemy metodycznie różnym eksperymentom. Głównie dlatego, że małżonek wielkim fanem tej ryby, ani smażonej, ani w galarecie, nie jest. Rok temu po raz pierwszy uwędziliśmy na święta karpia. W tym roku chcemy to zdecydowanie powtórzyć. W ubiegłym roku też, wypróbowaliśmy karpia do przygotowania uwielbianej w naszej rodzinie ryby - faszerowanej. Do jej wykonania można użyć w zasadzie dowolnej ryby, słono i słodkowodnej, bo eksperymentowaliśmy z łososiem i dorszem oraz szczupakiem i karpiem, a tydzień temu również amurem (na poniższym zdjęciu). Jeśli nie jesteście pewni swoich umiejętności filetowania i oddzielania od skóry, kupcie gotowe filety, które potem zawiniecie w ściereczkę.

Poniższy amur był zrobiony wg przepisu taty, szczupaka faszerowaliśmy wg "Kuchni ziemiańskiej", a karpia wg "polskiej kuchni koszernej". Każdy z wymienionych przepisów daje zupełnie inny smak. Mam nadzieję, że któryś wypróbujecie i dacie znać.

ryba słodkowodna, karp,

bezglutenowa "pizza" >

< "krzak" zamiast słodkich napoi

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • bryssska

    Myślałam że to ciasto, dopiero potem doczytałam że to faszerowany amur ;-)

  • janiolka

    mi się często zdarza nieuważnie czytać treści w internecie i bywam nieraz zdziwiona, co mi mózg podpowiada ;)

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci