Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

smażona dynia marynowana

janiolka

sezon na dynie niby się kończy, ale w sklepach jej nie brakuje. panie w markecie nadal nie rozróżniają gatunków, więc kasują zwykłą jako makaronową. a makaronową, piżmową i małą hokkaido jako zwykłą... jak zwróciłam uwagę na złe podpisy, to usłyszałam, żebym się tym nie przejmowała, no to się nie przejmuję.

przystawka, czosnek,

marynowana smażona dynia

  • 1 kg dyni,
  • olej do smażenia,
  • 3 ząbki czosnku,
  • duża garść listków mięty,
  • 1 czubata łyżka kaparów,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,

Dynię pokrój w niedużą kostkę. Partiami smaż na oleju przez około 8 minut. Ułóż je w salaterce, posyp pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, posiekanymi miętą i kaparami. Dopraw solą i pieprzem i polej octem. Odstaw do marynowania na 3 godziny.

jak upiec w domu kasztany >

< pieczony pieróg

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (4)

Dodaj komentarz
  • bryssska

    Zapowiada się smakowita przekąska ;-)

  • aala1993

    kocham dynie

  • Gość: [Cukiernia Krzyżański] *.internetdsl.tpnet.pl

    No proszę, nigdy nie próbowałam tak przyrządzić dyni :)

  • mikimama

    Fantastyczna propozycja!

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci