Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

jak upiec w domu kasztany

janiolka

Nie mogę powiedzieć, że kasztany goszczą w mojej kuchni za często. Głównie z powodu swojej niedostępności, czasem też przez nędzną jakość tego co w sklepie znajduję (wysuszone lub spleśniałe). Ale choć raz w roku staram się je przygotować. Ze względu na niezwykle delikatny smak, wymagają jak dla mnie, intensywnych dodatków. I ten warunek spełnia przepis na kasztany z boczkiem wędzonym i selerem naciowym. Natomiast gdy jesteśmy na jarmarku świątecznym i zaczynamy odczuwać chłód, to nic tak nie rozgrzeje, jak tytka pieczonych kasztanów. Dla tych, którzy chcieliby spróbować przygotować je w domu podaję poniższy przepis. Nie zapomnijcie do nich podać czerwonego wina do popijania, a soli i miodu do smaku.

kasztany jadalne, kuchnia francuska, 

pieczone kasztany

umyte i osuszone kasztany natnij na krzyż (duży) w wypukłej stronie. Obgotuj w gorącej wodzie 15 minut i odcedź. Ułóż na blasze nacięciem do góry, blaszkę umieść w piekarniku na najniższej półce i piecz w 220 st. C przez 15 minut. Obieraj gorące.

kasztany jadalne, kuchnia francuska,jedzenie na ulicy, 

nalewka z dyni >

< smażona dynia marynowana

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci