Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

co z mięsa z rosołu

janiolka

przez chwilę wahałam się, który przepis dać dziś i wzięły górę względy praktyczne. Chyba najpopularniejszą zupą w niedzielę jest rosół, który jeśli jest uczciwie przygotowywany, to gotowany jest nie na korpusie, czy kościach, ale mięsie. A jednym z najczęstszych zapytań wyszukiwarki na moim blogu, jest "co zrobić z mięsa z rosołu?". Uprzedzając wasze rozterki do grona dań porosołowych: pasztetu, pierogów, zapiekanki, kury po hindusku i pyz po polsku dołączam proste mięso smażone z paprykowym akcentem.

mięso z rosołu, bulion, drób,

smażone mięso z rosołu

  • 2 szklanki porwanego na pasma gotowanego mięsa z rosołu,
  • 1 duża cebula, 
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/4 szklanki oleju

Mięso rwiemy dwoma widelcami, które bez problemu dzielą je na pasma. Na rozgrzanej patelni szklimy cebulę, może się zacząć lekko rumienić. Posypujemy ją solą i dodajemy mięso. Smażymy około 15 minut na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, tak by kawałki mięsa miały chrupiące brzegi. Staramy się nie smażyć za długo, bo mięso będzie suche. Przyprawiamy pieprzem i papryką, ewentualnie dosalamy. Jeśli jest gotowe podajemy od razu z puree ziemniaczanym.

magazyn Maszkety - jesienny numer z moimi przepisami >

< czarne ciasto marchewkowe bez jajek

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci