Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

ravioli lub uszka do barszczu

janiolka

Nazwa ravioli jest oczywiście umowna, bo za kształt odpowiedzialna jest forma do uszek, ale tradycjonaliści mogą śmiało lepić takie pierożki ręcznie. Jeśli dodatek śledzia w farszu jest za mało eksperymentalny, to zróbcie ciasto, jak na pierogi pieczone. Dla fanów bardziej tradycyjnych smaków polecam farsz kapuściano-grzybowy, a na deser słodkie pierogi z makiem.

Dziś też jest ostatni moment, żeby samodzielnie ukisić zakwas buraczany na doskonały barszcz - zostało 7 dni do świąt :)

pierogi, uszka, wigilia, barszcz

ravioli grzybowo-śledziowe

  • +/- 2,5 szkl. mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • wrzątek

farsz:

  • 20 dkg suszonych grzybów,
  • 4 pojedyncze solone śledzie,
  • 2 spore cebule,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oleju,
  • sól, pieprz

Grzyby namocz na noc. Następnie ugotuj do miękkości w małej ilości wody. Jeśli śledzie są bardzo słone wymocz je w mleku z wodą przez kilka godzin. Grzyby odcedź, zachowując wywar, który przyda się do barszczu lub grzybowej. Cebulę bardzo drobno posiekaj. Zeszklij ją na oleju i dodaj również bardzo drobno posiekane grzyby. Gdy masa przestygnie dodaj również drobno posiekanego śledzia i jajko, wymieszaj wszystko i dopraw.
Mąkę na ciasto wsyp do garnka, zrób w niej dołek i wlej trochę wrzątku. Wymieszaj łyżką, żeby nie poparzyć palców, dopiero, gdy przestygnie zagnieć ciasto i odstaw w przykrytym garnku na kilkanaście minut. Następnie odezwij 1/4 i rozwałkuj dość cienko i albo z pomocą pierożnicy albo klasycznie - małą szklanką, wycinaj nieduże kółka, na środku których układaj farsz i dokładnie zlepiaj brzegi. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną. Podawaj w barszczu lub same, polane masłem.

śledź z fasolą i burakami >

< zupa rybna z kluseczkami francuskimi

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci