Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

sposób na brukselkę

janiolka

mam nadzieję, że brukselka przestanie być kiedyś znienawidzonym warzywem ze szkolnej stołówki. i tak, jak szpinak, czy jarmuż zacznie być popularna. faktem jest, że nigdy nie jadłam takiej brukselki z wody, rozgotowanej, jak czasem opisują ją znajomi, bazując na wspomnieniach z dzieciństwa. u nas występowała albo w zupie, albo, jako jarzynka do obiadu, z jabłkami - pyszności.
jeśli nie macie pomysłu, co z nią zrobić polecam poniższe przepisy:
- rosół z brukselką i brokułem,
- grzybowa z brukselką,
- brukselka duszona z boczkiem,
- zapiekanka z łososiem i jajkami,
- ryż z brukselką
- sałatka z brukselki i grejpfruta 

brukselkazorzechami

brukselka z orzechami

  • 50 dkg brukselki,
  • 10 dkg orzechów włoskich (obranych),
  • 5 dkg wędzonego boczku,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 szkl. bulionu warzywnego lub wody,
  • sól, pieprz

Brukselkę obierz ze zwiędłych listów i odetnij koniec łodygi. Większe główki przekrój na pół starając się nie przeciąć ich całkowicie. Smaż ją razem z pokrojonym w kostkę boczkiem na rozgrzanym oleju około 10 minut. Podlej bulionem lub wodą, przypraw i gotuj pod przykryciem 5-10 minut, uważając by jej nie rozgotować (ma być jędrna). Orzechy upraż na suchej patelni. Gorącą brukselkę posyp orzechami i podawaj.

keks warzywny >

< makaron z krewetkami

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci