Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

przystawka z bakłażanów

janiolka

niedawno podawałam przepis na świetną przystawkę - marynowaną grillowaną cukinię. dzisiejszy marynowany bakłażan, jest o tyle do niej podobny, że również można go już zjeść po kilku dniach, natomiast sam proces marynowania jest zupełnie inny i daje zupełnie inny efekt.

oberżyna, przystawki, antypasti, przetwory

marynowane bakłażany

  • 1 kg wąskich bakłażanów,
  • 340 ml mocnego czerwonego octu winnego,
  • 160 ml wody,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól kamienna,
  • oliwa lub olej

bakłażany pokroić wzdłuż w 6 mm pasy. układać je na sicie warstwami, każdą obficie posypując solą. na wierzchu bakłażanów położyć talerz i obciążyć go np. słoikiem z wodą. odstawić na 4-6 godzin. po tym czasie dodatkowo bakłażana odcisnąć. ocet z wodą zagotować i partiami wkładać do niego bakłażany. gotować 2 minuty. osączyć. obgotowane bakłażany oprószyć oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. lekko obrać oliwą i dokładnie wymieszać. plastry układać w słoikach i zalewać oliwą, tak, by zakryła bakłażana. patyczkiem do szaszłyków poruszać nimi, by uciekło wszelkie powietrze. słoiki zakręcić szczelnie i odstawić na minimum 3-4 dni do lodówki. jeśli chcemy dłużej przechowywać słoiki należy je napełnieniu pasteryzować przez 15 minut (oliwa ma być gorąca, ale nie powinna wrzeć), zapobiegnie to rozwojowy toksyn, które mogą prowadzić do botulizmu.

Warzywa psiankowate 2015 Warzywa psiankowate 2015

owoce morza & ryż >

< podsumowanie akcji "TO MY! MŁODE KARTOFELKI" 2015

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

Komentarze (2)

  • mopswkuchni

    Super przystawka! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

  • Gość: [Ewa] *.play-internet.pl

    Heeeej :) Wiesz, ze polecam adres Twojego bloga kazdemu znajomemu, który chce przeczytac cos ciekawego w naszym polskim internecie? :) Wiesz dlaczego? A to dlatego, ze naprawdę posiadasz wielki talent do pisania, a rzadko który polski bloger taki talent posiada, a przynajmniej go bardzo skrzętnie ukrywaja, hehe :) Pozdrawiam :)

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci