Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

zupa z brukselką i brokułem

janiolka

wielu z moich znajomych na słowo brukselka drętwieje i opowiada, jak to z zupy jarzynowej zawsze wydobywało pojedyncze brukselki i je wyrzucało. u nas to smakołyk, więc na zmienną pogodę mam kolejną wersja rosołu, tym razem z ciemnozielonymi warzywami - brokułem i brukselką i aromatycznym miksem bazyliowo-imbirowym.

brokuł, pierś kurczaka

rosół z brukselką i brokułem

  • kości wołowe na wywar,
  • 4 gałązki bazylii,
  • 2 nieduże cebule,
  • 2 cm obranego imbiru,
  • 4 marchewki
  • 1 brokuł,
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 dkg brukselki,
  • sól
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 cytryna

kości zalać 2 litrami wody, doprowadzić do wrzenia. gotować około godziny, w międzyczasie zbierając z powierzchni szum (pianę). bazylię, cebule i imbir zmiksować z 0,5 szkl. wody. wlać do ugotowanego wywaru. dodać pokrojone w plasterki marchewki oraz brukselki (większe można przekroić na pół). gdy brukselki będą miękkie dodać pokrojony na różyczki brokuł. doprawić solą. gotować 5 minut. piersi kurczaka pokroić w plasterki, przełożyć na suchą patelnię teflonową. zalać sokiem z cytryny i gotować przez 5 minut. przełożyć do zupy tuż przed podaniem.

wegetariański pasztet >

< risotto z gruszkami

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci