Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

piwny gulasz w rzymskim garnku

janiolka

dziś ostatni dzień piwnego tygodnia. na koniec gulasz przygotowywany inaczej niż tradycyjne gulasze, bo z użyciem garnka rzymskiego. to świetne gliniane naczynie, w którym doskonale piecze się mięsa i chleb.

wieprzowina, wołowina, fasolka szparagowa, pieczarki, piwo

gulasz pieczony w rzymskim garnku

  • 500 g mięsa na gulasz (może być sama wieprzowina lub wołowina, lub wymieszane po połowie)
  • 3 łyżki smalcu,
  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g fasoli szparagowej, 
  • 300 g grzybów, 
  • 0,5 l jasnego piwa, 
  • 3 liście laurowe,
  • 4 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • mielony kminek

garnek rzymski zanurzyć w wodzie i odstawić na czas przygotowania składników. mięso pokroić w kostkę i zrumienić na 2 rozgrzanych łyżkach smalcu. zdjąć z ognia i gdy lekko przestygnie dodać słodką paprykę, kminek i zmiażdżony czosnek. powoli podgrzać. obrane ziemniaki i pieczarki pokroić w plastry. fasolkę pociąć na 2-3 kawałki. z rzymskiego garnka wylać wodę, wytrzeć do sucha i wysmarować pozostawioną łyżką smalcu. ścianki oprószyć solą i pieprzem, wnętrze wyłożyć połową ziemniaków. na nich ułożyć pieczarki i fasolkę, na to usmażone mięso i resztę ziemniaków. wrzucić liście laurowe i zalać piwem. wstawić do zimnego piekarnika. piec około 2,5 godziny w 180 st. C.

Tydzień z piwem w tle v. II Tydzień z piwem w tle

galaretka z piwa >

< zapiekanka ziemniaczano-makaronowa z musem jabłkowym

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci