Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

galaretka z piwa

janiolka

kolejna słodkość z piwem, w dodatku taka, którą można zrobić w większej ilości i przechować na ponure jesienno-zimowe wieczory.

gruszki, piwo, galarertka, przetwory

galaretka z gruszek w piwie

na 3 słoiki 330 ml

  • 0,5 kg twardych, słodkich gruszek,
  • 0,5 l jasnego piwa,
  • 0,5 kg cukru
  • pektyny (ilość zgodna z instrukcją na opakowaniu)

z umytych gruszek usunąć pestki, pozostawiając nieobrane. pokroić w drobną kostkę, wymieszać z pektynami i cukrem, zalać piwem i zagotować. gotować około 2 minut ciągle mieszając, bo będzie próbowało wykipieć. gorące przelać do słoików, szczelnie zakręcić.

używać do wypełniania kruchych babeczek, jako dodatek do miękkich serów pleśniowych, oraz do poprawiania nastroju wyjadając łyżeczką wprost ze słoika.

Tydzień z piwem w tle v. II Tydzień z piwem w tle

zupa piwo-cebulowa >

< piwny gulasz w rzymskim garnku

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • mopswkuchni

    Chciałabym zobaczyć minę mojego męża jak podaję mu taką galaretkę. Chyba zrobię u siebie ;)

  • janiolka

    zrób, zrób. ja nią z dziką satysfakcją zaskakuję znajomych ;)

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci