Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

brownie z piwem

janiolka

byłam kiedyś na urodzinach u znajomej, która delikatnie rzecz biorąc się nie wyrobiła z przygotowaniami, więc ostatecznie goście zaczęli jej pomagać i wyszła całkiem udana kuchenna impreza. w pewnym momencie dziewczyna stwierdziła, że jeszcze szybko zrobi ciasto, które się zawsze udaje. gdy tylko zanurzyła mikser w kakao z jajkami, już miała czarne ślady na białej ścianie. na szczęście ściana była pomalowana zmywalną farbą, więc dało się to bez problemu zetrzeć. potem, gdy ciasto było w piekarniku niewiele ponad 10 minut zaczął wydobywać się swąd spalenizny.
i w ten sposób spotkałam się po raz pierwszy z brownie. ominął mnie dzięki temu etap, kiedy internet zalany był tym czekoladowym ciastem i dopiero teraz, dzięki akcji piwnej, postanowiłam się z nim zmierzyć. ściany pozostały w swoim naturalnym kolorze, jak również oszczędzona została nam porcja węgla.

ciasto, kuchnia amerykańska, czekolada, piwo

piwne brownie

  • 170 g gorzkiej czekolady,
  • 160 g masła,
  • 1 szkl. ciemnego piwa,
  • 1 szkl. brązowego cukru,
  • 1 szkl. mąki pszennej,
  • 0,5 szkl. kakao*,
  • 2 duże jajka o temperaturze pokojowej

gorzką czekoladę posiekać i rozpuścić razem z masłem na parze, czyli w miseczce ustawionej na garnku z gotującą się wodą. miseczka nie może dotykać wody. do czekolady dodać cukier, wymieszać i odstawić do przestudzenia. oddzielnie zmiksować mąkę z kakao, jajkami i piwem. dodać przestudzoną czekoladę i dokładnie wymieszać. blaszkę 20x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać masę i piec 20 minut w 175 st. C. przed krojeniem całkowicie ostudzić.

* chodzi o zwykłe, gorzkie kakao, nie o instant

Tydzień z piwem w tle v. II Tydzień z piwem w tle

ruloniki z szynki z piwem >

< fasola duszona w piwie

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (11)

Dodaj komentarz
  • Gość: [redhead93] *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    Jacy pomocni goście! Zdjęcie mnie zachwyciło - cudne ujęcie :)

  • hajduczek66

    Fajny przepis, na pewno wypróbuję, bo też jeszcze nie piekłam brownie, a Twoje wygląda bardzo smakowicie. To ciemne piwo ma być w typie portera czy raczej karmelowego? Bo jedno i drugie ciemne jest, a jednak całkiem różne:-)

  • janiolka

    hajduczek66, użyłam piwa ciemny lager, było dość słodkie

    redhead93, dobrze zorganizowani goście to podstawa ;)
    cieszę się, że się zdjecie podoba, zwłaszcza że nad ujęciem trochę posiedziałam, bo oświetlenie wciąż mi nie pasowało

  • Gość: [olo] *.internetdsl.tpnet.pl

    Po polsku- murzynek.

  • janiolka

    nie, nie jest to murzynek. murzynek ma zupełnie inną konsystencję i smak, jest puszysty.

  • Gość: [skuwka] *.static.ip.netia.com.pl

    murzynek i brownie to zupełnie inne ciasta!

  • Gość: [walek] 150.254.126.*

    Jaki "murzynek"? Siedzieć chcecie? Teraz to się zwie afroamerykanin:-/

  • Gość: [lidia1001] *.cust-83.exponential-e.net

    Po polsku ciasto czekoladowe.

  • janiolka

    to nie jest polskie ciasto, więc nie wiem po co to obsesyjne odwoływanie się do polskości...

  • convalariamaia

    Kochana! Po co TY się męczysz z kąpielą wodną ??? Wstawia się czekoladę, masło i cukier do kuchenki mikrofalowej i już :-) Przetestowane i sprawdzone :-) Jeśli używasz margaryny to weź Kasię - inne potrafią zapaskudzić kuchenkę strzelając tłuszczem po ścinakach. A brownie z piwem jeszcze nie robiłam więc pewnie w sobotę wypróbuję :-)

  • janiolka

    CONVALARIAMAIA, nie próbowałam tego w mikrofali, ale jesteś kolejną osobą, która do tego zachęca, więc przy okazji wypróbuję.
    Natomiast co do strzelania po ściankach już od dawna mam taką plastikową pokrywę, żeby temu zapobiegać, bo to nie tylko margaryna potrafi ;)

Dodaj komentarz

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci