Menu

Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły

pieczony kurczak z kaszą

janiolka

potrawa z serii dań samorobiących się ;)

kurczak pieczony z peczakiem

kurczak pieczony z pęczakiem

  • 3-4 udka kurczaka (mogą być też same pałki)
  • 2 szkl. pęczaku
  • 4 szkl. osolonej wody
  • 4 kapelusze suszonych podgrzybków
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, czerwona papryka 

grzyby zalać niewielką ilością gorącej wody na 30 minut. po tym czasie grzyby drobno pokroić i wymieszać z pęczakiem umieszczonym w naczyniu do pieczenia. zalać osoloną wodą i wodą z moczenia grzybów. kurczaka natrzeć przyprawami wymieszanymi ze zmiażdżonym ząbkiem czosnku, ułożyć na powierzchni pęczaku. przykryć. piec 70 minut w 190 st. C. w trakcie pieczenia sprawdzać co jakiś czas, czy pęczak nie wchłonął całej wody, jeśli tak się stanie, dolać tyle by płyn tylko przykrywał powierzchnię kaszy. po 70 minutach pieczenia pod przykryciem zdjąć pokrywkę i pozwolić kurczakowi się zrumienić przenosząc go na wyższą półkę w piekarniku lub włączając funkcję grill.

lasagne al forno >

< zielona zupa z białej rzodkwi

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Czytam i recenzuję na CzytamPierwszy.pl

Komentarze (3)

  • Gość: [Smakowisko] *.sputniksoftware.com

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award.
    Szczegóły na moim blogu: smakowisko.pl/nominacja-do-liebster-blog-award/
    Pozdrawiam!

  • janiolka

    dziękuję za nominację. motywujesz mnie nią do stworzenia oddzielnej strony, na której odpowiem na wszystkie pytania z 6 (chyba) już nominacji ;)

  • Gość: [Magda C.] *.dynamic.chello.pl

    Bardzo lubię pieczonego kurczaka. Z kaszą, super obiadek :)

© Eksperyment Sobotni: wyjątkowe przepisy, książki i pszczoły
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci