Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

karp pieczony

janiolka

niektórzy jedzą tę rybę tylko raz w roku. my nie, choć nie w takiej formie, jak na wigilię.

pieczony karp w sosie sojowym

pieczony karp w sosie sojowym

  • 4 dzwonka karpia o grubości 2 cm,
  • 2 łyżki soku cytryny,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • pieprz,
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

Wymieszać wszystkie składniki i odstawić w zimne miejsce na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C na 15-20 minut. Na ostatnie 5 minut można włączyć funkcję grillowania, żeby się ryba lekko zrumieniła.

groch z kapustą >

< wigilijna grzybowa

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (6)

Dodaj komentarz
  • Gość *.neoplus.adsl.tpnet.pl

    może smakuje wybornie, ale wygląda paskudnie.

  • janiolka

    to przede wszystkim ma wyglądać naturalnie, tak u każdego, kto wyjmie tę rybę z piekarnika. piękne stylizacje zostawiam innym, tu króluje rzeczywistość.

  • Gość: [Qbengrimm] *.tomaszow.mm.pl

    Skorzystałem z przepisu, jednak nieco go zmodyfikowałem zmniejszając ilość sosu sojowego i dodając sok z pomarańczy. W naczyniu przykryłem całość pomarańczami. Wyszło świetnie, a wygląd? Jak każdej potrawy przed wyjęciem z naczynia. Pozdrawiam!

  • janiolka

    Qbengrimm, sok pomarańczowy jest pomysłem na przyszłość! Dzięki za informację zwrotną o sprawdzeniu przepisu :)

  • Gość: [Trzeci Talerz] *.internetdsl.tpnet.pl

    To najlepszy karp, jakiego jadłam! Przedwczoraj mój wędkarz wyszukał ten przepis i niedzielny obiad dzięki niemu był wspaniały :) Przed samym pieczeniem skropiłam jeszcze raz ryby sosem sojowym i sokiem z cytryny, bo po nocy w lodówce marynata nabrała wody i straciła trochę mocy.
    Co do zdjęcia, to jest piękne. Kompletnie nie rozumiem niezbyt przychylnego komentarza na ten temat...

  • janiolka

    trzeci talerzu, cieszę się, że smakowało! co do krytyki zdjęcia, najbardziej ją lubię w wykonaniu anonimów ;)

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci