Durszlak.pl Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Lista Blogów Kulinarnych

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

zBLOGowani.pl


ZrobiszToSam.com - rękodzieło i porady DIY - wyszukiwarka porad DIY

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blog > Komentarze do wpisu

marynowanie mięsa

na fanpejdżu eksperymentu sobotniego zamieściłam kiedyś prośbę córki o zakup wieprzowiny - tylko kup świńskie mięso, takie jest najlepsze pieczone! pieczone mięso zjadane jest u nas wbrew pozorom nie na ciepło, ale na zimno, jako wędlina. oprócz mojej rodziny i dwóch koleżanek nie przypominam sobie innych osób, które porywają się na pieczenie mięsa w tym celu, choć wykonanie tego nie jest ani skomplikowane, ani kosztowne. stąd dzisiejszy temat - zachęcam do spróbowania, zwłaszcza, że święta się zbliżają i można gości zaskoczyć smakołykami niedostępnymi w sklepie.

marynowanie mięsa pełni podwójną rolę. po pierwsze wzbogaca smak mięsa. po drugie mięso kruszeje i jest soczyste. są dwa sposoby marynowania: na sucho i mokro.
marynowane na sucho polega na nacieraniu mięsa mieszanką przypraw i soli. tak natarte można też obłożyć czosnkiem i cebulą pokrojonymi w plastry lub przed natarciem zrobić marynatę w postaci pasty dodając do przypraw olej lub musztardę. najczęściej wybieram marynowanie na sucho, bo jest szybsze w przygotowaniu samej marynaty.
marynaty mokre wykonuje się najczęściej z mleka, maślanki lub jogurtu, rosołu, alkoholu, octu, z przyprawami. ilość zastosowanego płynu nie powinna być zbyt duża, wystarczy by mięso było lekko przykryte. istotny jest dobór naczynia, najlepiej by było z tworzywa nie wchodzącego w reakcje z płynem (niektóre plastiki nie są odporne na kontakt z kwasami i tłuszczem) i nieporowatego, czyli nie chłonącego wilgoci, np. z ceramiki szkliwionej, szkła, a jeśli z metalu to pokrytego emalią. nie powinno być też zbyt duże. mięso w nim ułożone powinno być dość ściśle.
specyficzną metodą marynowania na mokro jest peklowanie. zasady peklowania opisałam przy okazji peklowania ozora i szynki. ta metoda konserwacji daje mięsu piękny kolor.

czas marynowania zależy od wielkości kawałka mięsa, im większa tym dłużej powinien pozostać w marynacie.
- drób - wystarczy godzina lub 2 (np. skrzydełkom czy udkom kurczaka),
- wieprzowina - min. 6 godzin,
- wołowina - mięso w plastrach - 12 godzin, większe kawałki - 1-2 dni, ale delikatnym kawałkom wołowiny (polędwica, ligawa) wystarczą 2-3 godziny,
- jagnięcina - 8 godzin,
- dziczyzna - kilka dni.

pieczone mięsa, które już pokazywałam na blogu:
marynaty suche:
pieczona szynka z cząbrem
szynka pieczona z sokiem jabłkowym

pieczony boczek
schab faszerowany oliwkami
schab ze słoninką w ziołach prowansalskich

łopatka wieprzowa pieczona w rzymskim garnku
grillowana karkówka
wołowa pieczeń ziołowa
pieczona pierś kurczaka w majonezie

marynaty mokre:
pieczone polędwiczki
peklowana pieczona szynka
 

marynowanie na mokro szynki wieprzowej 

marynata do szynki wieprzowej
(na 1 kg mięsa)
1 szkl. wody, 1 szkl. octu winnego, 2 drobno pokrojone cebule, 4 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka zmielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 1 pokruszony liść laurowy, 10 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, kieliszek spirytusu
wodę zagotować z octem. dodać cebulę, czosnek i pozostałe przyprawy. ponownie zagotować i trzymać na ogniu pod przykryciem 3 minuty. zdjąć z ognia, dodać olej i wódkę. przykryć i odstawić do ostygnięcia. zimną marynatą zalać mięso i odstawić na minimum 4 godziny. przynajmniej raz w trakcie marynowania mięso obrócić.

UWAGA: nie bójcie się spróbować marynaty, jeśli jest za mało słona/kwaśna/pieprzna - doprawcie

szynka pieczona
pieczona marynowana szynka wieprzowa
mięso wyjąć z powyższej marynaty i przełożyć do naczynia, w którym będzie się piekło. jeśli jest niekształtne, to związać bawełnianą nicią. marynatę przecedzić i nie wylewać. odcedzoną cebulą obłożyć mięso. podlać połową szklanki marynaty, jeśli w trakcie pieczenia płyn całkiem odparuje, ponownie mięso podlać. piec 1,5-2 godziny pod przykryciem w 180 st. C. w połowie pieczenia mięso odwrócić na drugą stronę. upieczone mięso wyjąć z sosu

wtorek, 05 listopada 2013, janiolka
Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/11/07 14:40:14
Także piekę schab do chlebka, różnie marynuję, ale jak piekę to na koniec dodaję do tego pokrojona cebulkę, która służy mi jako smarowidełko pod mięso do kanapek
To generalnie świetny pomysł
-
2013/11/07 14:50:18
u nas jako smarowidełko głównie też czosnek. a przy okazji załapałaś się na 3 koleżankę piekącą mięso na kanapki :)
-
Gość: Konrad, acnc43.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/29 17:50:17
Nie polecam przepisu na marynowaną szynkę - chyba czasy/proporcje są źle dobrane bo pomimo trzymania się ściśle wszystkiego co było tu napisane i 12 godzin marynowania szynka w środku nie miała smaku, na brzegach też nie zachwycała. Ogólnie eksperyment uważam za nieudany:/
-
2014/06/30 08:34:14
Konradzie, mi ta szynka wyszła bardzo dobra nie raz. Nie obarczałabym w związku z tym przepisu za brak sukcesu. Czy jesteś pewien jakości mięsa? Bo to ono jest najważniejsze. Dobrą szynkę wystarczy, że natrzesz sol, pieprzem i czosnkiem i będzie doskonała.
Nie zniechęcaj się do eksperymentowania.

pozdrawiam,
-
Gość: Konrad, uz86.internetdsl.tpnet.pl
2014/07/02 15:17:55
Mięso prosto z mięsnego - pachniało i wyglądało ładnie. Było zwarte i ważyło dokładnie 1.14 kg. Może czasy były inne - tak jak wspomniałem, moja szynka w środku nie miała smaku marynaty - teraz nie mam jak tego sprawdzić ale ok 2-4 centymetry z zewnątrz miały smak inny niż niedoprawione mięso:) No i jako niedoświadczony w pieczeniu mięsa wziąłem sobie za bardzo do serca piec pod przykryciem no i mięso było bardziej ugotowane niż upieczone;/ Oczywiście nie będę się zniechęcał, tylko teraz lepiej się przygotuję merytorycznie:D
-
2014/07/03 10:57:47
to nie przygotowanie merytoryczne, tylko praktyka daje najlepsze efekty ;)
mam nadzieję, że w końcu się uda.

pozdrawiam