Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

inne placki ziemniaczane

janiolka

inne, bo wizualnie wzorowane na rösti - szwajcarskich plackach ziemniaczanych. tradycyjnie wykonywanych z podgotowanych ziemniaków, wielkości całej patelni i z różnymi dodatkami (stopiony ser, kiełbasa, jajka), których charakterystyczną cechą są grube wiórki ziemniaków.
moje towarzyszyły wspomnianej już pieczeni ziołowej.

placki ziemniaczane z oregano

miniplacuszki ziemniaczane z oregano
6-8 niedużych ziemniaków, 0,5 cebuli, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, sól, dużo świeżego oregano
obrane ziemniaki zetrzeć na tarce z dużymi otworami. cebulę zetrzeć na tradycyjnej tarce ziemniaczanej. wymieszać razem z jajkiem i mąką. posolić. listki oregano oderwać z łodyżek i dodać do reszty. smażyć nieduże placki, głównie z tego względu, że duże wiórki potrzebują więcej czasu, żeby się usmażyć.
po usmażeniu można je odsączyć z tłuszczu na ręczniczku papierowym. 

placki ziemniaczane z oregano

akcja kulinarna: zielnik kuchenny 2013

finał konkursu "Zostań Mistrzem Wołowiny QMP" >

< warkocz francuski

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci