Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

omlety

janiolka

kilka spraw na początek:
- na jedną osobę trzeba przyjąć 2-3 jajka
,
- najlepiej smażyć na patelni z  zaokrąglonymi bokami - ułatwi to późniejsze przewrócenie, choć akurat nie każdy omlet trzeba przewracać,
- najlepsze dodatki: podsmażona szynka lub boczek, żółty ser, ugotowane warzywa (szparagi, szpinak, groszek), podsmażone grzyby; a na słodko - konfitury,
- w trakcie smażenia nie miesza się masy jajecznej, a jedynie podważa ścięte brzegi, tak żeby płynna część spływała na dno,
- smaży się aż spód będzie lekko zrumieniony, a góra wciąż galaretowata, wtedy omlet można zsunąć na talerz, przykryć patelnią i odwrócić do góry nogami,
- złożenie na pół lub zwinięcie pomaga utrzymać dłużej temperaturę, pomagają w tym też podgrzane talerze 

rodzaje omletów:
- francuski (naturalny) - mocno roztrzepane jaja z wodą (łyżeczka na jajo). na wierzch przed podaniem nakłada się dodatki,
- mieszany - przygotowuje się jw., ale masę jajeczną wlewa się na podsmażoną wcześniej szynkę lub grzyby,
- rzymski (biszkoptowy) - roztrzepane żółtka miesza się z mąką (łyżeczka na jajo) i ubitą na sztywno pianą z białek. 

omlet rzymski, omlet biszkoptowy, konfitury truskawkowe

na zdjęciu omlet biszkoptowy latorośli z konfiturą truskawkową handmade by dziadek

risotto con spinaci >

< zakalec na palec, ja lubię na dwa

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (3)

Dodaj komentarz
  • Gość: [whiness] *.superkabel.de

    Uwielbiam omlety :) Smak dzieciństwa, definitywnie.

  • Gość: [Agnieszka] *.limes.com.pl

    Mój ulubiony wytrawny omlet to ten z serem, szynka i podsmażoną cebulką. Pychota! A jak na słodko, to tylko biszkoptowy :)

  • janiolka

    z dzieciństwa pamiętam coś podobne do omletu robione na sobotnie śniadania przez tatę. miało zdecydowanie za dużo mąki, jak na omlet, ale był też ser i szynka, i było to przepyszne :)
    na słodko zaczęłam je robić dopiero dla dziecka.

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci