Menu

kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich

3 pestki

janiolka

w tym roku babcia przyniosła od koleżanki 3 pestki dyni z zapewnieniem, że to dynie ozdobne. po latach dyniowej posuchy rodzicom wyrosły dwie dynie, raczej nie ozdobne i nie makaronowe, bo z paskami na skórce. mniejsza wylądowała wczoraj na stole.

faszerowana dynia

faszerowana dynia

  • 1 dynia (ok. 1,7 kg), 
  • 40 dkg mięsa indyka, 
  • 1 cebula, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1-1,5 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej, 
  • 1 jajko, 
  • sól, pieprz, 
  • słodka papryka, 
  • oliwa

dynię przekroić w poprzek na pół. usunąć pestki. posmarować ją w środku oliwą, posolić i posypać słodką papryką. wstawić na 20 min. do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
mięso zmielić razem z cebulą. dodać drobno posiekany czosnek, kaszę i jako. przyprawić i dobrze wyrobić. umieścić farsz w podpieczonej dyni i piec godzinę (im większe połówki tym dłużej trzeba piec).

Dyniowe przysmaki

jak przestraszyć własną matkę?! >

< rzymski garnek

Print Friendly Version of this pagePrint Get a PDF version of this webpagePDF
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Komentarze (2)

Dodaj komentarz
  • pastelle

    Nie jedno warzywo już faszerowałam, ale dyni jeszcze nie. Fajny pomysł :)

  • janiolka

    to był i mój debiut :)

© kulinarny Eksperyment Sobotni - przepisy dla ciekawskich
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci